Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maxime
Berichten: 7519
Lid geworden op: 02 aug 2018, 23:35

Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door Maxime » 02 okt 2022, 10:26

WANNEER IS HET VOLDOENDE?
Open brief aan de burgemeester van Berlaar en de korpschef van Politiezone Berlaar-Nijlen n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen


Geachte Heer Burgemeester
Geachte Heer KorpschefWe willen het met u hebben over zaterdagavondvoetbal. De supporters van K. Lyra-Lierse werden afgelopen week officieel op de hoogte gebracht van een hele reeks thuiswedstrijden die als risicowedstrijd werden beoordeeld. Daaraan koppelde u de verplichting om deze wedstrijden op zondagmiddag te spelen in plaats van op ons vaste speelmoment, zaterdagavond. We begrijpen dat uw beslissing al enige tijd geleden viel, maar pas recent werd de kalender bij de KBVB officieel aangepast. Vandaar dat we deze brief nú tot u richten.

Laat ons beginnen met de essentie: voetbal is voor de ondertekenaars van deze brief een zaterdagavondsport. Op zaterdag is er meer volk, meer sfeer, de beleving is intenser… en er staat geen maandag voor de deur. Een occasionele thuiswedstrijd op zondag kán, maar het is niet de standaard. We zijn dan ook zeer teleurgesteld in uw beslissing en wensen dat formeel te laten acteren.

Sta ons toe dat te verduidelijken. Voor ú is de beslissing om wedstrijden naar zondag te verplaatsen een relatief eenvoudige ambtelijke beslissing. Maar voor de honderden supporters van K. Lyra-Lierse zijn de gevolgen een pak groter. We krijgen van heel wat supporters het signaal dat het voor hen structureel onmogelijk is om op zondagen wedstrijden bij te wonen. Ze verliezen dus een deel van hun hobby. En dat is meteen ook een streep door de rekening van de club. Er is eenvoudigweg minder volk op zondag.

Bovendien beleven veel gezinnen financieel barre tijden. Veel supporters kochten ruim vóór uw beslissing een abonnement in de veronderstelling dat de meeste wedstrijden op zaterdag zouden doorgaan. Nu komen ze, lang na de aankoop van hun abonnement, tot de vaststelling dat dat niet het geval is. Amateurvoetbal is dan wel goedkoper om volgen dan profvoetbal, het blijft een aanzienlijke hap uit de gezinsbudgetten. En dan komt de vaststelling dat een deel van je abonnement waardeloos is geworden hard aan.

Het is dan ook onze overtuiging dat de beslissing om wedstrijden te verplaatsen steeds omzichtig moet worden genomen en slechts bij grote uitzondering. Een risicowedstrijd kan ook op zaterdagavond georganiseerd worden. Trouwens, als we kijken naar wélke wedstrijden het label ‘risicowedstrijd’ kregen, krabben we ons extra in de haren. Evident is de wedstrijd tegen pakweg Racing Mechelen een risicowedstrijd. Maar bijvoorbeeld Sporting Hasselt? De in Berlaar aanwezige Hasselaars konden we vorig seizoen op de vingers van enkele handen tellen.

We vragen u om het hele plaatje te bekijken. U hebt kunnen vaststellen dat K. Lyra-Lierse en de supporters bergen werk hebben verzet om telkens tegemoet te komen aan de vragen van de politiezone, naast al het andere werk dat zij doen om de gemeentelijke Doelvelden in stand te houden. Vrijwilligers waren uren en dagen in de weer en de club gaf er heel wat extra geld aan uit. Er werden permanente metalen scheidingen en poorten geïnstalleerd. We goten nieuwe stroken beton om elk los kiezeltje te verankeren. We nagelden zelfs kunststoffen matten over de dolomiet in het fandorp (!) om ook daar de kiezels te bedekken. Dat staat nota bene in schril contrast met accommodaties die we tegenkomen tijdens uitwedstrijden. Daar liggen, bij wijze van spreken, halve bouwwerven open en bloot naast het veld.

De beslissing om bijna de helft van al onze thuiswedstrijden, de meest begeesterende affiches op kop, te verplaatsen is dan ook een koude douche. Wanneer is het voldoende? Wanneer hebben we genoeg gedaan om van ‘onze voetbal’ te kunnen genieten op zaterdag? In het licht van alle geleverde inspanningen vragen we proportie en fijnmazigheid, in verhouding tot het risico.

We maken ons geen illusies: u hebt uw beslissing genomen en zal daar waarschijnlijk niet op terugkomen (indien wél zouden we dat trouwens op applaus onthalen). Maar we hopen dat deze brief wél een debat op gang brengt richting de toekomst. Graag wisselen we met u van gedachten. En we nodigen u van harte uit om eens een wedstrijd mee te maken in het sfeervak achter doel of op onze zogenaamde ‘Wezenberg’.

Met de meeste hoogachting en sportieve groeten

Pallieter Supporterscollectief
Sfeergroep Yellow Black's Army
Supportersclub Lier Gere Bij
Supportersclub Oldskool 1906
Supportersvereniging Lierse Leeuwen
Supportersvereniging Wezenberg
Het is úwe voetbal.
Gebruikersavatar
Maxime
Berichten: 7519
Lid geworden op: 02 aug 2018, 23:35

Re: Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door Maxime » 02 okt 2022, 10:26

Deze brief werd namens alle ondertekenaars bezorgd aan de Burgemeester en Korpschef van Berlaar.
Het is úwe voetbal.
Gebruikersavatar
Plakijzer
Berichten: 3324
Lid geworden op: 15 jul 2018, 20:00

Re: Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door Plakijzer » 04 okt 2022, 11:16

De brief werd ook opgepikt door GVA en VRT (regio Antwerpen online nieuwsbericht naar aanleiding van een telefoontje gisteren) en Radio 2 (kort interview van 3 minuten vanmorgen om 07:20)
Spelers, trainers en bestuurders zijn passanten, de supporters zijn de enige clubconstante.
Gebruikersavatar
cocagast
Berichten: 3858
Lid geworden op: 03 aug 2018, 00:09
Contacteer:

Re: Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door cocagast » 12 okt 2022, 08:19

Benieuwd hoe de supporters zich gaan gedragen, voor-tijdens-na de match tegen de beloften van KV Mechelen. Hopelijk gedragen ze zich zodat politie en gemeentebestuur hun gelijk niet kunnen krijgen ivm buscombi's en zondagwedstrijden.
You must make a choice
To take a chance
If you want anything to change.

Quote by Zig Ziglar
Gebruikersavatar
Duvel
Berichten: 20607
Lid geworden op: 03 aug 2018, 06:00

Re: Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door Duvel » 12 okt 2022, 08:25

cocagast schreef: 12 okt 2022, 08:19 Benieuwd hoe de supporters zich gaan gedragen, voor-tijdens-na de match tegen de beloften van KV Mechelen. Hopelijk gedragen ze zich zodat politie en gemeentebestuur hun gelijk niet kunnen krijgen ivm buscombi's en zondagwedstrijden.
Hopelijk gedraagt de politie zich bedoel je? Ik ben nog niet vergeten dat die klojo´s daar blind met pepperspray naar de eerste rijen aan het spuiten waren. En dan hun camera bovenhalen om eventuele reacties te filmen.
#AManWithoutPrinciplesIsNotAMan

“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Gebruikersavatar
Meneer
Berichten: 13592
Lid geworden op: 03 aug 2018, 00:31
Locatie: Lier

Re: Wanneer is het voldoende? Open brief n.a.v. de aan K. Lyra-Lierse opgelegde kalenderwijzigingen

Bericht door Meneer » 12 okt 2022, 11:19

Tsjah, na het profvoetbal wordt zo ook het Belgische amateurvoetbal doodgeknepen hé.
Een buscombi om 10 kilometer verder naar een veredelde oefenmatch te gaan zien, tegen wat jeugdspelertjes van YRKVM die de baard nog in de keel moeten krijgen.
Nee merci.
AVV - VVK
Plaats reactie